VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Ex betaalt geen alimentatie. Wat nu?

Geplaatst op: 21-10-2019, 17:39:23

Het kan leiden tot veel frustratie bij gescheiden ouders: de ex-partner komt de afspraken over betaling van alimentatie niet na. Natuurlijk wijs je hem/haar op zijn betaalverplichting, maar welke instrumenten heb je als dit niets uithaalt?

Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen tot deze 21 jaar zijn. Ga je uit elkaar, dan is de kans groot dat er kinderalimentatie betaald moet worden. In sommige gevallen is een van beiden ook verplicht tot het betalen van partneralimentatie. Helaas komt het geregeld voor dat de ex-partner niet over de brug komt.

Wat je in zo\'n geval zeker níet moet doen is de zaak op zijn beloop laten. Trek direct aan de bel. Als je te lang wacht en de achterstand te ver is opgelopen, wordt het voor je ex-partner steeds lastiger om de achterstand alsnog in te lopen. Het risico is groot dat het geld in de tussentijd al aan andere zaken is uitgegeven. Houd daarom goed bij wat is betaald en neem direct contact op met je voormalige geliefde als het geld niet of niet volledig naar jouw rekening is overgemaakt.

De overheid staat je bij

Gelukkig sta je er niet alleen voor, als je ex-partner niet aan zijn verplichtingen kan of wil voldoen. Als er een betalingsachterstand van minimaal één maand is ontstaan, kun je aankloppen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) stappen. Deze organisatie heeft van het ministerie van Justitie het mandaat om betalingsachterstanden op het gebied van alimentatie te innen. Vorig jaar namen 9.799 ouders deze instantie in de arm.

Het LBIO inschakelen kost jou niets; ook niet als het LBIO er niet in slaagt om de alimentatie bij je ex-partner te innen. Je ex-partner moet wel een vergoeding betalen, als hij niet meewerkt.

Duimschroeven steeds verder aangedraaid

Het LBIO biedt je ex-partner eerst de mogelijkheid om kosteloos de verschuldigde betalingen rechtstreeks aan jou te betalen. Hij of zij krijgt drie weken de tijd om een betalingsbewijs te overhandigen. Is het adres van je ex-partner onbekend, dan doet het LBIO hier onderzoek naar.

Heeft je ex op tijd de volledige achterstand ingelopen of geef jij aan dat je een regeling hebt getroffen en het LBIO niet meer nodig hebt, dan wordt het dossier gesloten.

Geeft je ex-partner geen gehoor aan dat verzoek, dan neemt het LBIO de inning over. Je ex-partner moet in dat geval bovenop de vereiste alimentatie 15% opslag betalen. Het LBIO kan overgaan tot beslag op het loon of de uitkering van je ex-partner. Lukt dit niet, dan wordt een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. De extra kosten die dit met zich meebrengt, komen eveneens voor rekening van je ex-partner. Deze procedure kan wel veel tijd in beslag nemen.

Als de vordering is betaald, moet je ex-partner nog minimaal zes maanden de maandelijkse alimentatie (plus de opslag van 15%) aan het LBIO betalen, voor het dossier wordt gesloten en de betaling weer direct naar jouw rekening kan plaatsvinden.

Blijft jouw voormalige partner daarna wederom in gebreke, dan kun je alsnog een beroep doen op het LBIO, maar dan verdubbelt de termijn waarin je ex-partner aan het LBIO vastzit.

Voorwaarden voor LBIO

Het is natuurlijk prettig als je de inning uit handen kan geven. Maar om het LBIO te mogen inschakelen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zoals gezegd moet er een betalingsachterstand zijn van minimaal één maand en moet het bedrag hoger zijn dan 10 euro. Daarnaast mag de betalingsachterstand niet ouder zijn dan zes maanden: een extra reden om niet te lang te wachten tot je in actie komt. Uiteraard moet je ex-partner weten op welk bankrekeningnummer de alimentatie moet worden overgemaakt.

Tot slot moet de bijdrage door de rechter zijn vastgesteld. Heb je de alimentatie onderling afgesproken, dan moet je dus eerst naar de rechter om de afspraken te bevestigen.

Deurwaarder

Het LBIO slaagt er in veruit de meeste gevallen in om het geld alsnog los te peuteren. Mocht dat niet lukken of kun je het LBIO niet inschakelen omdat bijvoorbeeld de achterstand langer is dan zes maanden, dan rest een gang naar de deurwaarder. Ook hiervoor is een uitspraak van de rechter vereist.

Nadeel hiervan is wel dat je  zelf voor de kosten moet opdraaien als je ex-partner de alimentatie en de kosten niet betaalt. Bovendien is er geen garantie op een positief resultaat: immers, van een kale kip kun je niet plukken.

Partner woont in het buitenland

Is je ex-partner naar het buitenland verhuisd, dan kan het LBIO via zusterorganisaties alsnog de inning regelen.

Bron: bijdrage van Jasperien van Weerdt van 15 oktober 2019 op www.iexgeld.nl

Vorige pagina